„VIII Światowego Festiwalu Korowaja Mielnickiego”
2 oraz 4 maja 2014 r
Mielnik
Korowaj to tradycyjne, obrzędowe (weselne) pieczywo; rodzaj kołacza lub ciasta drożdżowego. Jego cechą charakterystyczną są bogate zdobienia z ciasta, w postaci zajączków, ptaków, kwiatów, które Parze Młodej miały przynieść szczęście i powodzenie. Tradycja wypieku korowaja spotykana była na Ukrainie, Białorusi, w Serbii, Bułgarii oraz w Polsce – głównie na Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie, Podlasiu i okolicach Mazowsza.
Aby podtrzymać dawną kulturę kulinarną, tradycję i umiejętności wypieku korowaja, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku od kilku lat organizuje Festiwal, który w tym roku zmienił nazwę na Światowy Festiwal, gdyż formuła tego dwudniowego Festiwalu opiera się na konkursie, w którym uczestniczyć mogą korowajnice (kobiety wypiekające korowaj) z całego kraju oraz z zagranicy. Pierwszy dzień to szansa na zaprezentowanie obrzędowego korowaja weselnego, natomiast dzień drugi przeznaczony został na korowaj agrarny. Festiwalowi towarzyszą występy zespołów śpiewaczych oraz obrzędowych.
Program szczegółowy wydarzenia:
2 maja 2014 r. (piątek) godz. 17.00 Korowaj weselny amfiteatr Topolina w Mielniku
W programie:
Występ zespołu Mielniczanie z Mielnika
Występ Chóru Krynica z Białegostoku z obrzędem korowaja weselnego
Występ Duetu ze Wsi Warszawa
Ogłoszenie wyników konkursu Korowaja Mielnickiego
Występ Kapeli Borowian z Siemiatycz
Degustacja konkursowych ciast
Warsztaty wypieku korowaja prowadzone przez Studenckie Koło Naukowe Etnolingwistów z UMCS
4 maja 2014 r. (niedziela) godz. 14.00 Korowaj agrarny w Radziwiłłówce plac przy świetlicy wiejskiej w Radziwiłłówce
W programie:
Występ zespołu Krynica z Radziwiłłówki
Występ Zespołu Teatralnego ANTRAKT z Bielska Podlaskiego z obrzędem „Rohulki „
Występ zespołu Chocisławianie z Białorusi
Występ zespołu Mielniczanie z Mielnika
Występ zespołu Nowina z Moszczony Królewskiej
Występ zespołu Wrzosy z Wilanowa
Występ zespołu Malinki z Malinnik z obrzędem „Jurija”
Występ zespołu Niezabudki z Nurca Stacji
Zabawa z zespołem Żar z Sarnak
Regulamin konkursu kulinarnego „Korowaj Mielnicki 2014”
I. Informacje podstawowe
§ 1.
Konkurs pod nazwą „Korowaj Mielnicki” (zwany dalej „Konkursem”) jest organizowany
i prowadzony przez Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku w ramach
VIII Światowego Festiwalu Korowaja Mielnickiego.
§ 2.
Konkurs organizowany jest w celu promocji Gminy Mielnik oraz zachowania tradycji dawnej kultury.
§ 3.
Rywalizacja konkursowa polega na upieczeniu najsmaczniejszego i najbardziej gustownie ozdobionego według tradycji, drożdżowego ciasta obrzędowego, słowiańskiego kołacza, nazywanego korowajem.
II. Uczestnicy konkursu
§ 4.
1. Uczestniczyć w konkursie mogą osoby pełnoletnie.
2. Konkurs przewidziany jest dla uczestników indywidualnych z Polski i z zagranicy.
3. Z udziału w Konkursie wyklucza się osoby:
a) będące pracownikami Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku, które współpracowały przy organizowaniu Konkursu;
b) członkowie Komisji Konkursowej.
4.W razie wątpliwości o wykluczeniu z udziału w Konkursie decyduje Organizator.
5. Organizator nie zwraca kosztów dojazdu uczestników Konkursu.
III. Zasady konkursu
§ 5.
1. Deklarację udziału w konkursie należy zgłosić w GOKSiR telefonicznie pod nr (85) 657 71 67, osobiście lub mailowo: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. . – zgłoszenia przyjmowane są do 30 kwietnia 2014 r.;
2. Dostarczyć Korowaja kurierem do 2 maja 2014 r. do GOKSiR w Mielniku ul. Zaszkolna 1; 17-307 Mielnik lub osobiście w dniu Konkursu 2 maja do amfiteatru Topolina w Mielniku do godziny 16.45 .
3. Korowaje będą oceniane w dniu 2 maja podczas Festiwalu Korowaja, przez niezależną, Komisję Konkursową wskazaną przez organizatora konkursu.
4. Werdykt komisji ogłoszony będzie podczas Festiwalu Korowaja w dniu 2 maja, wówczas nastąpi także wręczenie nagród.
§ 6.
1. Ocenie Komisji Konkursowej podlegać będą:
- smak korowaja (5 pkt)
- wystrój korowaja (4 pkt)
2. Werdykt Komisji Konkursowej jest ostateczny i nie podlega zmianom.
IV. Nagrody
§ 7.
- Nagrodami w Konkursie są sprzęty gospodarstwa domowego:
I miejsce – Wypiekacz do chleba
II miejsce – Mikser wielofunkcyjny
III miejsce - Suszarka do grzybów, owoców i warzyw
Ustala się także dwie nagrody – wyróżnienia – opiekacze do kanapek
2. Nagrody nie mogą być wymienione na pieniądze oraz nie podlegają zamianie.
3. Nagrody dla osób nieobecnych w konkursie zostaną przesłane pocztą na koszt GOKSiR
lub dostarczone w inny sposób.
§ 8.
Komisja ustali listę uczestników Konkursu, którzy uzyskali największą liczbę głosów oraz ogłosi powyższą listę zaraz po ustaleniu werdyktu. Uczestnicy zostaną dodatkowo zweryfikowani pod względem spełnienia warunków określonych w niniejszym regulaminie.
§ 9.
Korowaje, które brały udział w konkursie, po ogłoszeniu wyników zostaną podzielone
i rozczęstowane wśród publiczności.
§ 10.
1.Biorąc udział w Konkursie uczestnik Konkursu wyraża zgodę na publikację swojego imienia i nazwiska, we wszelkich materiałach pokonkursowych oraz publikacjach prasowych.
2. Nagrodzone osoby zobowiązują się do udostępnienia swojego przepisu na prośbę Organizatora Konkursu, a tym samym zobowiązane są do udostępnienia swoich danych teleadresowych (wyłącznie do wiadomości GOKSiR).
ORGANIZATOR
Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku
Na podst. mat. org.
« poprzednia | następna » |
---|