Babka ziemniaczane razem z kiszą ziemniaczaną jest przysmakiem terenów wschodniej Polski. Zrobiona z ziemiaków ma formę zależną od naczynia w którym będzie zapiekana. Po wyjeciu z piekarnika posiada ciemnobrązowy kolor na zewnątrz, a po rozkrojeniu zobaczymy ciemnoszarą konsystencję.
W okresie maj-czerwiec w Supraślu jest możliwość spróbowania najlepszych wypieków podlaskich gospodyń na corocznych Mistrzostwach w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.
|
Przepis na babkę ziemniaczaną:
|
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę i boczek pokroić w malą kostkę i usmażyc. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, masę wylać na blachę wysmarowanę olejem. Piec w nagrzanym piekarniku około 2 godziny. Gotowa do podania po wyjęciu z piekarnika.
Równie dobrze smakuje na drugi dzień pokrojona w małe kawałki odsmażone na patelni.
Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej 2011
Przepis pochodzi ze strony http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2000 napisany przez "ewa"
Zdjęcie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Kugel.jpg#globalusage udostępnione na licencji Creative Commons
następna » |
---|