Kindziuk jest wędliną wywodzącą się z Litwy, która jest jednym z najbardziej znanych przysmaków litewskich. Ze wzgledu na położenie Podlasia tuż przy litewskiej granicy to właśnie w tej części regionu można skosztować najlepszych wyrobów wykonywanych metodą domową. Zagłębie tego przysmaku znajduje się w okolicach Suwałk, Sejn oraz Puńska.
Wyroby produkowane na Suwalszczyźnie posiadają swoja nazwę "Skilandis" i jest to wypchany mięsem wyczyszczony świński żołądek. Litewska odmiana "Kindziukas" jest to dokładnie wymyty świński pęcherz wypchany mięsem lub zawinięte mięso w przytłuszczowe błony.
Jak to wykonać ...
Dobre gatunkowo mięso wieprzowe kroi się na kawałki po ok. 40 gr. które jest następnie dokładnie mieszane z przyprawami (czosnek roztarty z solą, mielony czarny pieprz, kolendra, cukier i saletra). Tak przygotowane kawałki mięsa upycha się w wymyty świński pęcherz lub żołądek po czym zszywa się brzegi, obwiązuje sznurkiem i na tydzień odkłada się pod ciężarem w chłodnym miejscu. Kolejne 3 dni przeznaczone są na suszenie po którym odbywa się proces wędzenia w zimnym dymie przez okres 3-4 tygodni.
Proces wyrobu jest bardzo długi i unikatowy jednak dzięki temu wędlina oferuje niepowtarzalny smak oraz może być przechowywana przez długie tygodnie bez narażenia się na zepsucie. Poza domowymi wyrobami kindziuk na skalę przemysłową przygotowują i rozprowadzają podlaskie zakłady mięsne dzięki czemu smak dojrzewającej wędliny można poznać w najdalszych zakątkach Polski.
Â
Źródło zdjęcia: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Skilandis2.jpg&filetimestamp=20101023115429, udostępnione na licencji Creative Commons
Â
Â
« poprzednia | nastÄ™pna » |
---|